Origami-paperi

Origamien taittelu on varsin edullinen harrastus, sillä tarvitset taitteluun vain paperia ja kärsivällisyyttä. Mallien harjoitteluun sopii hyvin vaikka tavallinen kopiopaperi, josta saat origamitaitteluun sopivan neliön helposti näiden ohjeiden avulla. Kaunis origami pääsee kuitenkin oikeuksiinsa vasta kunnollisen paperin kanssa. Vaihtoehtoja on useita, ja tässä katsaus eri tyyppisiin papereihin.

Yksivärinen origamipaperi

Yksivärinen origamipaperi on molemmilta puolilta samanvärinen, ja sopii hyvin malleihin, missä taitokset kaksivärisellä paperilla jäisivät rumasti näkyviin. Esimerkiksi origami-ruusu kannattaa taitella kokonaan punaisesta paperista.

Kaksivärinen origamipaperi

Kaksivärinen origamipaperi on toiselta puolelta värikäs ja toiselta puolelta värjäämätön (valkoinen) tai toisella värillä värjätty. Tämä sopii erityisen hyvin niihin malleihin, missä toinen puoli ei näy lainkaan tai tulee tarkoituksella näkyviin ja toimii tehostevärinä. Kaksivärisen paperin taitteluohjeiden seuraaminen on helpompaa, kun toinen puoli näkyy selkeästi varsinkin vaikeammissa taitoksissa.

Kuvioitu origamipaperi

Kuvioidussa paperissa on kuvio joko paperin toisella tai molemmilla puolilla. Tämä sopii eritysen hyvin kukkamalleihin ja tuo lisää näyttävyyttä yksinkertaisiinkin malleihin. Taittelu on usein hieman haastavampaa, sillä taitokset näkyvät kuvioidussa paperissa heikommin.

Origami-foliopaperi

Folioitu origamipaperi toimii hyvin haastavissa malleissa, etenkin kun tarvitaan pieniä ja tarkkoja taitoksia. Hyvä esimerkki on kissa-malli. Foliopaperi on harvinaisempaa ja kalliimpaa kuin tavallinen origamipaperi. Myös väärät taitokset jäävät paremmin paperiin, joten harjoittelupaperiksi tätä ei kannata käyttää.

Origami-paperin koko

Origamipaperi on yleensä 7,5 cm x 7,5 cm tai 15 cm x 15 cm kokoista. Koolla ei ole kuitenkaan suurta merkitystä, sillä se vaikuttaa ainoastaan mallin haastavuuteen. Isosta paperista on helpompi taitella kuin pienestä, mutta liian iso paperi saattaa jäädä ”löysäksi”.

Saatat myös pitää...

3 Responses

  1. Carita Oravainen kirjoitti:

    Hei mistähän saisi tuota origamipaperia jossa toinen puoli värjäämätön ja toinen puoli värillinen? Olen etsinyt kaikki kaupat ja nettikaupat kun poika 9v arvitsee…?? :O

  2. Reija Heino kirjoitti:

    Mistähän löytyisi origamipaperia mikä on värillistä molemmin puolin ja sellaista missä on molemmat puolet kuvioitu eri tyyleillä. Vaikka tukkupakkaus. Kokona 10 x 10 cm ja 15 x 15 cm ja 20 x20 cm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *